info@docdrhulyaaladag.com 0532 553 14 44 Hafta içi: 8:00 - 17:00

Çikolata Kisti Endometriozis Ameliyatı

Pek çok kadında görülebilen çikolata kisti, ‘endometrium’ adındaki serviksi kaplayan tabakanın rahim dışında gelişmesi sonucu oluşan bir tür kadın rahatsızlığıdır.

Tıp dilinde ‘endometriozis’ ismiyle bilinen hastalık en çok yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ve pelviksi örten doku üzerinde gelişir.

Tanısı oldukça detaylı bir araştırma gerektiren hastalığın tedavisi ve sebepleri halen günümüzde araştırılmaya devam eden bir konudur.

En çok 30’lu yaşlarda görülen hastalığın ilk evrelerinde kistler hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları ile baskı altına alınmaya çalışılır.

Eğer tedaviye uzun süre boyunca bir cevap alınamamışsa ve hastanın yaşam kalitesini düşürmeye başlamışsa detaylı bir jinekolojik muayene sonucu çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı kararı alınabilir. 

Endometrium adlı doku tabakasının yumurtalıklara yayılması ve yerleşmesi ile meydana gelen çikolata kisti, adet döngüsünde aşırı kanama ve ağrıya sebep oluyorsa, boyut açısından ilaçlara cevap vermeyecek kadar büyümüşse cerrahi operasyonla alınması uygun görülebilir.

Burada detaylı jinekolojik muayene, hekim ve hasta kararı oldukça önemlidir. 

Büyük kesiler olmadan tamamlanan çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı, tekrarlayıcı niteliğinden ve laparoskopi ekipmanlarının tüm ulaşılamayacak bölgelere ulaşma avantajından dolayı genellikle kapalı yöntemle gerçekleştirilir.

Böylelikle ameliyatın yapışıklık yapma riski ortadan kalkar ve büyük bir kesi olmadığı için kesi yeri fıtığı oluşmaz.

Çikolata Kisti (endometriozis) ameliyatı nedir, diye merak eden hastaların büyük bir çoğunluğu kistin sadece yumurtalıklarla sınırlı olduğunu tahmin eder.

Ancak çikolata kisti; vajina arkasındaki karın içi boşluğundan fallop tüplerine, karın-kasık bölgesinden mesaneye kadar pek çok iç organların üzerinde gelişebilen bir hastalıktır. 

Çikolata Kisti (Endometriozis) Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı olmaya karar veren hastalar, bu ileri aşamaya kadar pek çok şikayetle jinekologa başvurur.

Her kadında farklı belirtiyle kendini gösteren hastalık, sıklıkla adet döngüsü üzerinde dalgalanmalar yaratır.

Ağrılı ve kronik olarak nitelendirilen çikolata kisti hastalığın belli başlı belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Şiddetli adet sancısı
  • Kısırlık 
  • Alt karında ağrı
  • Yorgunluk ve enerji düşüklüğü
  • Sindirim problemleri 
  • Cinsel isteksizlik ve ilişki anında ağrı hissi
  • Mesane ve bağırsakta kanama
  • Regl dönemleri arası lekelenmeler ve ara kanamalar
  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlık, hazımsızlık ve şişkinlik
  • İdrar sırasında yoğun ağrı ve kanama

Çikolata Kisti (Endometriozis) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı esnasında hekim, hangi organ ve anatomik bölgede lezyon mevcut ise tüm lezyonların çıkartılması ve anatominin düzeltilmeye çalışılmasını amaçlar.

Eğer cerrahi operasyon sonrası gebelik planı yoksa gözle görülmeyen lezyonların baskılanması ve hastalık nükslerinin baskılanması aşamasına geçilir. 

Evre 1 ve evre 2 endometriozis vakalarında kistler genellikle küçüktür ve cerrahi işleme gerek duyulmaz.

Ancak evre 3 – evre 4 düzeyindeki kistlerin cerrahi işlemle alınması gerekir. Kişinin yaşı, kistlerin sayısı, bulunduğu bölge ve hastanın şikayetleri ameliyat kararında oldukça belirleyici faktörlerdir. 

Laparoskopik yöntem, geniş ve ulaşılabilir çalışma avantajı sağladığı için ilk olarak düşünülen yöntemdir.

Ancak hastanın kist durumuna göre açık cerrahi de gerekebilir. Açık çikolata kisti ameliyatında batın bölgesi açılır, hasta genel anestezi altında uyutulduğu için ağrı ve sızı hissetmez.

Hekim bölgeyi kistlerden temizledikten sonra kesileri dikiş ile kapatır ve ameliyat tamamlanmış olur.

Çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı kaç saat sürer, sorusu da hastaların merak ettiği konulardan birisidir. Burada önemli olan husus kistin yayılımıdır.

Eğer kist sadece yumurtalıklarla sınırlı kalmışsa 60-90 dakika gibi bir sürede cerrahi işlem tamamlanmış olur.

Ancak daha derin ve geniş alana yayılmış endometriozis vakalarında 4-5 saati bulan uzun bir cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir.

Kısacası çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı kaç saat sürer, sorusuna cevap olarak kistlerin sayısına, boyutuna ve yayılım alanına göre 1 saat ile 5 saat arası bir zaman diliminde gerçekleştiği söylenebilir.

Çikolata Kisti (Endometriozis) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı riskleri, laparoskopik cerrahide minimum düzeydedir. Kesiler küçük olduğu için cerrahi işlemin ardından hastada herhangi bir estetik ve kozmetik kaygı uyandırmaz.

Ayrıca kistin olduğu bölgenin tüm çevresine kolay ulaşım sağladığı için hekimin daha başarılı ve pratik hareket etmesine olanak tanır. 

Çikolata kisti cerrahisindeki en büyük risk yumurta rezervidir.

Eğer kadın bebek düşünüyorsa, ameliyat öncesi yumurtalıkların dondurulması ve ardından cerrahi müdahaleye başlanması gereklidir.

Böylelikle kadının bebek isteği korunmuş olur. Yumurta rezervi çok azalan bir hastaya yapılan endometriozis cerrahisi kadının erken menopoza girmesine sebebiyet verebilir.

Çikolata kisti (endometriozis) ameliyatı riskleri arasında yapışıklık durumu da büyük bir öneme sahiptir.

Çünkü ameliyat hekim açısından öyle zorlu ve sıkıntılı bir süreçtir ki çoğu vakada bağırsak ve mesane gibi iç organları birbirine yapıştırabilir.

×

Merhaba!

Whatsapp Danışma Hattımıza Hoşgeldiniz

× Doktora Yazın