info@docdrhulyaaladag.com 0532 553 14 44 Hafta içi: 8:00 - 17:00

Histeroskopik Miyom Ameliyatı

Histeroskopi, kamera sistemine bağlı özel cerrahi düzenek ile rahim ağzından girilerek, rahim içinin gözlendiği işlemdir. Rahim içinde yer alan polip, miyom ve yapışıklıklar gibi problemlerin hem tanı hem de cerrahi tedavisi histeroskopi ile mümkündür. Kullanım durumuna göre diagnostik (Tanısal) ya da operatif (Cerrahi) olarak sınıflandırılabilir. Histeroskopi işlemi sırasında rahim içi özel sıvılar ile doldurularak normalde bir biri ile temas halinde olan rahim duvarlarının birbirinden ayrılarak, lezyonların (Polip, miyom, yapışıklık gibi lezyonlar) görünür hale gelmesi sağlanır.

Histeroskopi tercihen adet bitiminden sonraki 7 gün içinde, rahim duvarı kalınlaşmadan yapılır. Genellikle kısa süreli anestezi altında uygulayabilmekteyiz, fakat uzun süren operatif (Cerrahi) histeroskopide genel anestezi tercih edilmektedir.

Submüköz myomlar rahim boşluğuna doğru büyüyen ve sıklıkla anormal kanamalar (aşırı adet kanaması, adet dışı kanamalar gibi) ve kasık ağrıları gibi bulgularla karşımıza çıkan, rahim duvarını oluşturan myometrium (Rahim kas dokusu) kaynaklı iyi huylu tümöral oluşumlardır. Rahim içi boşluğa doğru büyümekte olan submüköz myomların cerrahi tedavisi günümüzde histeroskopi ile yapılmaktadır. 2 cm’ ye kadar submüköz myomlar histeroskopik olarak çıkarılabilmektedir. Rahim içine doğru büyümüş olan bu myomlar histeroskopi ile elektriksel enerji kullanılarak rahim duvarında kazınıp parçalara ayrılarak çıkarılmaktadır. Büyük myomlar ve rahim kas dokusu içine doğru uzanım gösteren myomlar bazen tek histeroskopik ameliyatla çıkarılamamakta, ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesi bebeğin yerleşeceği rahim içi boşluğunda ki bu tarz problemler mutlaka düzeltilmelidir.

Tüp bebek tedavisi esnasında rahim içinde bulunan submüköz yerleşimli miyomların implantasyonu (embryonun rahim içine tutunması) engellediği bilinmektedir.

Gebelik esnasında büyümeye eğilimli olan bu myomlar aşağıdaki komplikasyonlara neden olmaktadır:

  • İnfertilite (kısırlık)
  • Tekrarlayan implantasyon başarısızlıkları
  • Gebeliğin erken döneminde düşük
  • Erken doğum
  • Gebelikte şiddetli ağrı

Submüköz (Rahim içi boşluğa doğru büyüyen) miyomların günümüzde tedavi şekli histeroskopik cerrahi yöntemdir.

×

Merhaba!

Whatsapp Danışma Hattımıza Hoşgeldiniz

× Doktora Yazın